Вијећница

Вијећница
  • 08 Oct, 2019

 

Вијећница се налази недалеко од Башчаршије и представља један од најљепших и најрепрезентативнијих објеката из аустроугарског периода грађен у псеудо-маурском стилу.

Градска Вијећница је свечано отворена 20. априла 1896. године, кориштена је за управне и административне сврхе. Послије Другог свјетског рата стављена је на располагање Народној библиотеци и остаје у тој функцији до агресије на БиХ.

У ноћи између 25. и 26. августа 1992. године погођена је запаљивим артиљеријским пројектилима. Пожар неповратно уништава Вијећницу, заједно са огромним библиотечним фондом Национално-универзитетске библиотеке од око 2 милиона јединица. Обнова Градске вијећнице почиње 1996. и траје све до 2014. године , а комплетна реконструкција је урађена по оригиналној документацији.

Реконструисана Вијећница је свечано отворена 9. маја 2014. године на Дан Европе и Дан побједе над фашизмом. Данас се користи у свечаним приликама на државном и градском нивоу, за промоцију дешавања из културе, умјетности и привреде, уз сталну и повремене музејске поставке, редовне сједнице Градског вијећа и чини се да је разноликост употребе већа него икад раније.

 Више информација као и актуелна дешавања у Вијећници пратите на www.vijecnica.ba.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj