Олимпијски базен

Олимпијски базен
  • 08 Oct, 2019

Сарајево као главни град Босне и Херцеговине представља европску метрополу и мјесто угодног живљења, град традиције и добронамјерних људи, туристички, културни и спортски центар овог дијела Европе, а од 1984. године и “XIV Зимских олимпијских игара”, Сарајево постаје члан “олимпијске породице”.

Планине које окружују град постају олимпијске и граде се импресивни објекти за зимске спортове.

Дуго времена је овај град био синоним за зимске спортове, иако су били заступљени сви спортови – изузев водених. Услијед недостатка наткривених базена, водени спортови су били запостављени па је то био једини олимпијски град без олимпијског базена. Да би грађанима поклонили оно што и заслужују, Градска управа се одлучила за изградњу Олимпијског базена, чиме је Сарајево добило најљепши и најфункционалнији објекат овакве врсте у региону.

Базен представља основу развоја пливачког спорта и едукативни центар како за дјецу предшколског узраста, ученике основних, средњих школа и факултета у учењу пливања, тако и мјесто за обуку учитеља и тренера пливања, те рекреацију грађана.

По својим техничким и функционалним карактеристикама, Базен је погодан за организацију и одржавање врхунских свјетских, олимпијских и других пливачких такмичења, јер задовољава стандарде ФИНА-е (Међународна аматерска пливачка организација) и ЛЕНА-е (Европскa пливачкa лигa).

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj