Музеј савремене умјетности Арс Аеви

Музеј савремене умјетности Арс Аеви

Музеј савремене умјетности Арс Аеви (име Музеја је непотпуни анаграм имена Сарајево, са значењем: Умјетност епохе на латинском језику) настао је ратне 1992. године.

Градско вијеће Града Сарајева донијело је Одлуку о оснивању Јавне установе "Музеј савремене умјетности АРС АЕВИ Сарајево" (Службене новине Кантона Сарајево",  број 49/17). Тиме је, на извјестан начин, спашен пројекат изградње музеја савремене умјетности и очувања дјела непроцјењиве вриједности.

Група ентузијаста предвођена Енвером Хаџиомерспахићем позвала је свјетске умјетнике да, у знак подршке Сарајеву под опсадом, донирају своја дјела и на тај начин створе збирку будућег Музеја савремене умјетности у Сарајеву.

Јединствена колекција Арс Аеви, састављена од око 150 дјела која су донирали неки од најпознатијих домаћих и међународних умјетника, у Сарајево је стигла 1999. године.

Данас се ова колекција сматра једном од најзначајнијих збирки савремене умјетности у Југоисточној Европи, а њезин дио може се погледати у Арт Депоу Музеја Арс Аеви у Дому младих, гдје ће колекција бити смјештена до изградње зграде музеја на Вилсоновом шеталишту.

Пројекат зграде Музеја начинио је гласовити италијански архитекта Рензо Пијано, који је израдио и пројекат, али и донирао средства за изградњу пјешачког моста преко Миљацке у близини зграде будућег музеја Арс Аеви.

Током протеклих година у организацији Музеја Арс Аеви у Сарајеву су одржане и бројне изложбе реномираних умјетника који су своја дјела поклонили музеју, као што су Микеланђело Пистолето, Јосеф Косут, Јосеф Боис, Бизан Басири, Маја Бајевић, Јусуф Хаџифејзовић, Јанис Коунелис...

Идејни архитектонски пројекат будуће зграде Музеја/Центра савремене свјетске умјетности Арс Аеви, којег потписује један од најугледнијих свјетских архитеката, Рензо Пијано (као амбасадор добре воље УНЕСКО-а), званично је промовисан у Сарајеву у септембру 2006. године.

Према овом пројекту, објекат би требао бити изграђен на локалитету Квадрант Ц — Маријин Двор, на 6 АРСQАЕВИ Вилсоновом шеталишту, на терену коју је за ову намјену обезбиједио  Кантон Сарајево, уз подршку Општине Ново Сарајево. У регулационом плану парцела на којој ће се градити зграда Музеја дефинисана је кроз параметaр као што су постојеће грађевине, положаји и висине грађевина, артикулација пјешачких зона и урбаних зелених површина, о чување постојећег Историјског музеја и предвиђање новог моста за возила, паралелно са  пјешачким мостом, који повезује музејски простор са  стамбеним простором. Пројекат је показао своју еколошку и урбанистичку предност, јер је од могућих 70% парцеле искористио мање и оставио више простора за зеленило. Музеј савремене умјетности требао би постати полигон атракција за све културне активности. Идејни пројекат је ревидиран према актуелној ситуацији на локацији, те је крајем децембра 2018. године предан у Општину Ново Сарајево са захтјевом за издавање урбанистичке сагласности.

Контакт подаци:

Музеј савремене умјетности Арс Аеви

Терезије бб, 71000 Сарајево

+ 387 33 / 216 - 927

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj