Берберова 'Сребреница' је пијетет жртви и вјечито капитално дјело

Берберова 'Сребреница' је пијетет жртви и вјечито капитално дјело
  • 27 Oct, 2020

(ФЕНА) - Монографска изложба "Сребреница" Мерсада Бербера вечерас је забиљежила свјетско премијерно приказивање у Умјетничкој галерији БиХ, гдје ће до 25. новембра бити изложено више од 40 слика које представљају приче о геноциду.

Идеја за организацију изложбе потекла је од предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Шефика Џаферовића у поводу 25. годишњице геноцида у Сребреници.

Присутнима је истакао да је ово велика изложба, можда, и најзначајнија коју је Бербер оставио иза себе и на којој је радио до краја живота.

- Његова порука је јасна – овом изложбом Мерсад Бербер, попут Башескије, оставља иза себе хронику о времену у којем су бх. сликари дијелили судбину и патњу Босне и Херцеговине, пречесто отргнути од своје матице, од народа и земље која је за њих била једина домовина. Али и јасну поруку да зло буде заустављено, да боли и недаће престану у нашој Босни. Било их је довољно у вијеку које је иза нас – да више никада слободу и огњишта не бранимо голим животима – да се више никоме и никада не понови Сребреница. У то име отварам вечерашњу изложбу – рекао је Џаферовић.

Изразе захвалности упутио му је Берберов син Енсар говорећи да је Мерсад желио да свјетску премијеру ове изложбе има у Сарајеву и да се геноцид његова народа у Сребреници никада не смије заборавити.

- Умјетник је патњу на свој начин приказао кроз овај циклус који ће вјечно остати и свједочити. Кроз Берберову "Сребреницу" приказана је и Босна кроз сву своју слојевитост, цивилизацију, духовност и што је био циљ - уништење. Сликарова "Сребреница" је пијетет жртви уз захвалност свима онима знаним и незнаним, који су радили на проналажењу и идентификацији жртава геноцида у Сребреници. Ово је капитално дјело које ће вјечито живјети као њезин творац, који је кроз њега дао трајно свједочанство да се зло не понови и никада не заборави – поручио је Енсар Бербер.

Замјеница директора Умјетничке галерије БиХ Ивана Удовичић изразила је наду да ће сви заинтересовани моћи видјети изложбу до 25. новембра до када ће бити отворена.

На овај начин Умјетничка галерија се придружила обиљежавању 25.годишњице геноцида у Сребреници.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj