Први регионални Сајам иновација и предузетништва забиљежио 1.216 посјетилаца

Први регионални Сајам иновација и предузетништва забиљежио 1.216 посјетилаца
  • 26 Nov, 2020

Први регионални виртуелни Сајам иновација и предузетништва "Сарајево 2020" одржан је у протекла два дана у организацији Стартуп студија Фондације Мозаик и Сарајево Бизнис (Бусинесс)  Форума окупивши 237 излагача.

Од тога су 165 штандова заузели мали и средњи бизниси, 50 иноватори, а на 22 виртуелна штанда представили су се инвеститори и организације које подржавају бизнисе. Излагачи су били из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије.

Према Гугл (Гоогле) аналитици, током два дана, Сајам је имао 1.216 регистрованих посјетилаца из 32 државе и 101 града који су направили 45.000 прегледа различитих садржаја Сајма.

Директорица стартупа Бејонд (Беyонд) 42 из Србије на чијем се софтверском рјешењу www.CollectiVibe.com одржао и Сајам "Сарајево 2020" Душанка Илић подијелила је са  публиком како је дошла на идеју виртуелних сајмова и нагласила како би, на основу досадашњег искуства, између гранта од 50.000 еура и два квалитетна пословна контакта, увијек изабрала ово друго.

Оснивач и директор Веритас Генетицс Мирза Цифрић осврнуо се на револуцију која се дешава у области генетике и ДНК технологија.

- Не смијемо допустити да нам револуција промакне. Имамо здравство, имамо знање, имамо младе људе, а у посљедњих 15 до 20 година смо направили и веома добру технолошку базу. Будућност региона је у ИТ технологијама које се баве генетиком - казао је.

Оснивач и директор Римац Аутомобила и Греип (Греyп) Бикеса Мате Римац казао је да добра идеја не значи много ако се не уложи много рада и труда у њену реализацију.

- Да бисте успјели, морате бити изврсни у свим сегментима, од обичног имејла (е-маила) до презентације. Морате бити спремни на пуно одрицања и пуно рада. Када би неко видио један мој радни дан, не знам да ли би се баш мијењао са мном - поручио је Римац, у чијим је компанијама данас запослено 900 људи којима ће ускоро поклонити удио у власништву компанија.

Након уводних обраћања отворене су виртуелне сале са  бизнисима, иновацијама и инвестицијама, а у шест сала одржано је и Регионално такмичење најбољих иновација "Сарајево 2020".

Награду иновација године "Сарајево 2020" и новчану награду од 2.000 еура освојио је тим иноватора из Словеније (Ита Јункар, Рок Заплотник, Метка Бенчина и Миран Мозетич) за иновативни третман медицинских уређаја од никла и титанијума.

Златну медаљу и новчану награду од 1.500 еура освојио тим из Босне и Херцеговине (Зехрудин Османовић, Неџад Харачић, Нисад Авдић и Дамир Муламехмедовић) за иновацију у производњи цемента која утиче на смањење емисије CO2.

Сајам "Сарајево 2020" одржан је под покровитељством Предсједништва Босне и Херцеговине и уз финансијску подршку влада Шведске и Швајцарске те Европског фонда за југоисточну Европу (ЕФСЕ), саопштено је из Фондације Мозаик.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj