Приводе се крају заједнички пројекти Кантона и Општине Нови Град

Приводе се крају заједнички пројекти Кантона и Општине Нови Град
  • 26 Nov, 2020

Премијер Кантона Сарајево Марио Ненадић и министри у Влади Јасмин Халебић, Ади Калем и Анис Кривић разговарали су 24. новембра са начелником општине Нови Град Семиром Ефендићем о реализацији заједничких пројеката Кантона и Општине.

Међу највећим таквим пројектима је изградња Девете трансверзале која ће представљати најкраћи саобраћајни правац из стамбених насеља са десне стране Миљацке ка Алипашином пољу, односно даље према Центру или према Илиџи.

“Ово је пројекат који Влада КС са Општином реализује од почетка свог мандата, од марта ове године. Једно вријеме су активност на овом пројекту биле заустављене, али данас смо донијели оперативне одлуке како би се пројекат могао наставити”, рекао је премијер Ненадић, те истакао како је у вријеме свог мандата ова Влада КС направила са овом општином низ заједничких пројеката из области инфраструктуре, спорта, школства и друго.

Већи дио ове саобраћајнице са припадајућом инфраструктуром је већ изграђен, а остало је да се ријеши питање обезбјеђења накнада субјектима који се налазе на дијелу трасе ове цесте, тачније на потезу изградње ротора и приступне инфраструктуре на њеном споју са градским аутопутом.

Како је истакнуто из Министарства саобраћаја, одлука о покретању ове процедуре се налази у финалној фази, а он њој се требају изјаснити Влада и Скупштина КС.

Велики заједнички пројекти Кантона и Општине су изграђени објекат Основне школе “Умихана Ћувудина” у Бољаковом Потоку, са спортском двораном и вртићем, те обнова и поновно стављање у функцију Вртића “Вјеверица”.

Иако је већи дио већ набављен, потребно је и да Министарство за образовање, науку и младе КС, обезбиједи дио опреме за ове вртиће, који ће заједно моћи примити око 500 малишана, а што би коначно укинуло листе чекања за смјештај најмлађих у предшколску установу.

Завршена је изградња канализационе мреже на подручју насеља Швракино Село, као још један од заједничких пројеката.

Како је најавио премијер Ненадић, са циљем операционализације данашњих договора, до краја ове седмице биће одржан још један састанак о овим темама.

Такође је поручио да ће он, заједно са Владом КС, тамо гдје започети пројекти нису окончани, наредној влади оставити припремљене процедуре и документе за њихов наставак, а све то за добробит Кантона и његових грађана.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj