Черкез: Раније прописане епидемиолошке мјере и даље остају на снази

Черкез: Раније прописане епидемиолошке мјере и даље остају на снази
  • 17 Dec, 2020

Епидемиолошка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине је стабилизована, па не треба дозволити да, због предстојећих новогодишњих празника, у јануару буде пуно горе стање, изјавио је на прес конференцији Кризног штаба Федералног министарства здравства Горан Черкез, помоћник ресорног министра, напомињући да слиједе два иначе тешка зимска мјесеца.

Моментално, у Федерацији БиХ је и без локдауна (лоцкдоwна) број смртних исхода у паду, број новозаражених коронавирусом пада за више од десет процената те за више од 13 процената број хоспитализованих, док се број пацијената на респираторима креће и даље између 50 и 60.

Раније прописане епидемиолошке мјере остају и даље на снази, казао је Черкез и позвао становништво да их се настави придржавати, што је у већини чинило и досад, доприносећи тако стабилизацији стања.

Никаквих организованих дочека Нове године неће бити у Федерацији БиХ ни прије ни послије 24 часа, најавио је Черкез.

За хотелијере, у угоститељском дијелу важе иста правила као и досад за власнике кафића.

У недјељу ће услиједити и препоруке за скијашке центре, а најважнија је мјера одржавање физичке дистанце.

Черкез је за новогодишње празнике најавио појачане полицијске и инспекцијске контроле поштивања мјера.

- Сматрамо да неће бити потребе за репресивним мјерама,  јер видимо да грађани већином поштују правила - казао је

Кад је ријеч о прекограничним преласцима, Федерално министарство здравства је Министарству безбједности Босне и Херцеговине предложило прописивање ПЦР тестова за све људе који долазе из иностранства у Босну и Херцеговину, укључујући и путнике из сусједних земаља. Препоручено је и прописивање ПЦР теста или, пак, одређени период изолације и за држављане БиХ који долазе из земаља са  већим процентом заразе коронавирусом.

Са државног нивоа још није стигао одговор, казао је Черкез, напомињући да су настојања Кризног штаба ФБиХ да мјере буду хармонизиране и са Републиком Српском.

- Наше одлуке се базирају на епидемиолошкој ситуацији - нагласио је.

Одговарајући на наводе новинара да у неким кантонима нема довољно кисеоника за пацијенте којима је потребан у борби са коронавирусом, Черкез истиче да то питање прије треба поставити одговорнима на тим нивоима, као и да је Федерална влада упутила кантонима 200 милиона КМ за борбу са епидемијом, а од тога 3,3 милиона клиничким центрима.

- Од наведених 200 милиона, већи дио је требао отићи за здравство - истакао је.

Упитан за спорну набавку вакцина против КОВИД-а 19 у Федерацији БиХ, о чему је јуче говорено у јавности, Черкез наводи да ту није био проблем у новцу већ у процедурално кратком року за уплату.

Он наглашава да од овог случаја не треба непотребно стварати аферу и да је готово сто процената убијеђен да ће 800.000 доза Федерација БиХ набавити у првом кругу, кроз европске механизме.

- Радимо максимално шта можемо и завршит ћемо тај посао - казао је Черкез, уз напомену да се ради и план имунизације, односно да се у вези са вакцинацијом против КОВИД-а 19, ствари не препуштају случају.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj