Настављен тренд већег броја опорављених од новозаражених коронавирусом у КС

Настављен тренд већег броја опорављених од новозаражених коронавирусом у КС
  • 20 Dec, 2020

Након анализе 594 узорка прикупљена у периоду од 15. до 19. децембра ове године, у Кантону Сарајево су потврђенe 123 новозаражене особе коронавирусом.

Од овог броја породичним кластерима или контактима обољелих од раније припада 76 заражених особа, односно 61,78 процената, и у самоизолацији су од раније.

У исто вријеме, 170 особа су опорављене од заразног обољења КОВИД-19, чиме је и данас настављен позитиван тренд појаве већег броја опорављених од броја новозаражених овим вирусом у Кантону Сарајево.

На клиникама и у Изолаторију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву на Подхрастовима (156), те у Општој болници (61) хоспитализовано је укупно 217 особа, од којих четири користи механичку потпору респиратора при дисању. На неинвазивној вентилацији моментално су 23 особе.

У протекла 24 часа, са овог болничког лијечења отпуштена су 22 пацијента.

Нажалост, десила су се и четири смртна исхода у лијечењу, тако да је број умрлих узрокован коронавирусом повећан на 346 особа.

Моментално је у Кантону Сарајево активно 1.912 случајева заразе коронавирусом.

Од 30. јануара до 19. децембра ове године укупно је регистровано 23.191 заражена особа коронавирусом, од којих се 20.933 опоравило од заразног обољења КОВИД-19.

У периоду од 6. до 20. децембра ове године, на основу препорука епидемиолога, рјешењима инспекције или Министарства здравства КС наложено је 2.027 самоизолација.

- Како бисмо смањили опасност од заразе коронавирусом, поред правилног ношења маске, врло је важно држати прописани физички размак, често и темељито прати и дезинфициковати руке, те избјегавати додиривање очију, уста и носа - поручују поновно из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево.

Све препоруке и смјернице у оквиру понашања за вријеме пандемије могу се наћи на веб (wеб) страници www.zzjzks.ba, саопштено је из Службе за протокол и прес КС.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj