Шестоаприлска награда за 2010. годину

Шестоаприлска награда за 2010. годину

Појединачна награда:

Ибрахим Спахић

Ibrahim Spahić

Велики је број разлога за његову номинацију, али један од важнијих је да је он оснивач и предсједник Међународног фестивала «Сарајевска зима» по чему је наш град препознатљив широм свијета већ 26 година. Рођен у Сарајеву, гдје је завршио гимназију и дипломирао на Филозофском факултету. Обављао је многе функције, само неке од тих су: посланик у Скупштини СРБиХ 1974.-1978., предсједник Савеза студената Универзитета у Сарајеву, оснивач и суоснивач неколико спортских клубова, члан Савјета повјереника Града Сарајева, аутор Априлске декларације о недјељивости Сарајева из 1992. године, предсједник ГДС-а од 1993. године, посланик у Представничком дому Парламентарне Скупштине БиХ 1998.-2000., иницијатор и аутор закона и резолуција усвојених у Парламенту, оснивач Првог међународног клуба «Лионс» у Сарајеву, предсједник и директор Бијенала младих умјетника Европе и Медитерана, добитник је бројних домаћих и међународних признања за развој културе, аутор књиге «Парламентарна скупштина 1998.-2000.» и књиге поезије «Знак», а уредник је више од 150 књига и часописа из свих области стваралаштва, почасни је члан ПЕН центра, оснивач издавачке куће “ИПЦ”, коиздавач часописа «Дијалог», предсједник Удружења издавача и књижара БиХ, итд., велики визионар и више од тога...

Групна награда:

Лариса Церић, Аријана Јаха и др. Бранимир Црногорац

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Они су примјер како се радом и међународним врхунским спортским резултатима на најбољи начин афирмише  Град Сарајево и Босна и Херцеговина. Лариса Церић  џудо  спортом се бави од 2004. године, чланица је клуба «Нипон» из Сарајева, остварила је изузетне резултате на балканским, европским и свјетским првенствима за јуниорке и сениорке. Године 2009. освојила је прво мјесто на Свјетском првенству за јуниорке, те проглашена за најуспјешнију спорташицу БиХ за 2009. Такође , најуспјешнија спорташица за 1999. годину Аријана Јаха након завидних резултата на бројним домаћим и страним такмичењима, тренутно успјешно обавља функцију спаринг тренера, тренера млађих узрасних категорија    Џудо  клуба «Босна» и генералног секретара  Џудо савеза ФБиХ и БиХ. И трећи члан, и ментор ове групе је сци. др. Бранислав Црногорац, дуги низ година у континуитету селектор и тренер  џудо  тима БиХ, тренер  Џудо  клуба «Босна», проглашен најбољим тренером деценије у Босни и Херцеговини 1995.-2005. године по избору Спортског савеза БиХ, а ову титулу носи и за протеклу годину. Грађани Сарајева поносни су на њих и њихове резултате.

Колективна награда:

Јавна установа Општа болница «Прим. др . Абдулах Накаш»

562f8a3e-fb4c-4ee0-aec3-12b60a0a0a64-bolnica-nakas-718x446

Установа дуге и богате хисторије и традиције, основана је 1866. године као турска војна болница Топал Шериф Осман-паша. Доласком Aустро-угарске на ове просторе, цар Фрањо Јосип одобрава да се наслијеђена турска болница прогласи гарнизонском болницом 25. У вријеме Краљевине Југославије у болници је било 18 војних љекара, што је за то доба била добра кадровска попуњеност. У вријеме СФРЈ доживјела је нову изградњу која је довршена 1979. године , тада добива садашњи изглед и назив Војна болница Сарајево. У ратном периоду 1992.-1995. године, болница је и поред сталног недостатка електричне енергије, воде, лијекова, санитетског материјала и хране, уз свакодневно гранатирање од агресора, непрекидно пружала специјалистичко-консултативне болничке услуге рањеним и обољелим грађанима града Сарајева и припадницима Територијалне одбране, а касније Армије БиХ. У послијератном периоду болница је успјешно окончала санацију ратних штета и била поново у функцији у свим својим просторним капацитетима. Данас у њој ради око 500 запосленика, са капацитетом од 300 кревета. Установа осигурава здравствену заштиту секундарног и једним дијелом високо диференцираног терцијарног А и Б нивоа кроз широк дијапазон здравствених програма за грађане Сарајева, а по потреби и за грађане БиХ и шире регије. Одлуком Скупштине Кантона Сарајево од 20.04.2006. установа добива данашњи назив по угледном члану овог колектива прим. др. Абдулаху Накашу, такође добитнику Шестоаприлске награде Града Сарајева.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj