Шестоаприлска награда за 2011. годину

Шестоаприлска награда за 2011. годину

Појединачна награда:

академик Дејан Милошевић

7452

Рођен је у Сарајеву. Одрастао је и образовао се у окружењу стваралачке и културне експанзије Сарајева осамдесетих. Тада је започео са својим истраживачким радом и путем докторског студија се припремио за велика дјела из области “теоријске физике” и нове гране – атофизике. Дејан Милошевић је својим радом стекао свјетску славу у научним круговима интензивно трагајући за новим путевима сазнања о појавама и процесима који су већ по именима фасцинантни. Један Сарајлија је формулирао властиту теорију квантних орбита и тако објаснио одређене квантно-механичке процесе. Наш научник, са својим колегама из цијелог свијета, ради на експериментима као што је истраживање пукотина у времену.  Резултат тога су објављени радови који трајно побуђују интерес и који су признати на високо специфичној свјетској сцени размјене знања из области атомских процеса у ласерском пољу. Како не подцртати понос што је наша наука, контра бројним свјетским: великим по успјесима и новцу, захваљујући и академику професору доктору Дејану Милошевићу, сарајевском и босанскохерцеговачком физичару, у средишту пажње? Има ли бољег примјера младима од сада већ препознатљиве сарајевске и босанскохерцеговачке истраживачке групе “Симопхyс” која сарађује са сличним групама од Јапана до САД-а, а чији резултати се цитирају у научним радовима широм свијета. Уз његов потицај постају свјесни тога да својим стваралачким радом овдје у Сарајеву и Босни и Херцеговини граде простор у коме ће исказати све своје потенцијале и дати допринос, не само нашој малој заједници, већ науци и будућности цијелог свијета. Хвала академику Дејану Милошевићу што проноси Сарајево цијелим свијетом.

Групна награда:

Зилха Шета, управница Народне кухиње Стари Град Сарајево и њене сараднице Бахра Радача, Фахра Татлић и Селма Кадрић

7453

Суочене са трагичним и тужним судбинама истјераних из својих домова који су уточиште, те ратне 1992. године, тражили у Сарајеву, ове хумане жене својим ентузијазмом налазе начина да им помогну. Добровољно осмишљавају и организују  рад Народне кухиње “Стари Град” уз помоћ добрих људи који су могли и одазивали се захтјевима за помоћ. Даноноћно су радиле како би нахраниле што више избјеглица, али и суграђана који су у властитом граду били избјеглице или у властитом дому остали без егзистенције. Својим ентузијазмом, знањем и преданим радом исказале су немјерљиву љубав и бригу за човјека. Тражећи и налазећи начине да помогну свима којима је помоћ потребна: од избјеглица до повратника, од незаштићених до немоћних суграђана, стекле су поштовање и подршку цјелокупне јавности и постале синонимом добра. Данас кухиња Тетке Зилхе има савремену опрему и, у складу са захтјевним стандардима квалитета, дневно припрема невјероватан број оброка својим корисницима, али се увијек нађе и још за оне којима је помоћ потребна. Уз то, ове наше истрајне суграђанке покрећу, организују, носе и  учествују у бројним другим хуманим акцијама намијењеним људима у невољи у цијелој Босни и Херцеговини. Грађани Сарајева овим признањем исказују своју захвалност и поштовање.

Колективна награда:

Хрватско народно вијеће Босне и Херцеговине

7454

Хрватско народно вијеће Босне и Херцеговине је извршно тијело Сабора Хрвата БиХ, установљено 6. фебруара 1994. године у Сарајеву. Сабору Хрвата претходио је Сабор Хрвата Посавине (децембар 1993.) и сабор Хрвата Средње Босне (јануар 1994.), док је Сабор Хрвата Босанке Крајине и Западне Босне одржан у Загребу 1994. године прихвативши ставове Сабора у Сарајеву. Хрватско народно вијеће Босне и Херцеговине својим дугогодишњим друштвено-политичким дјеловањем залаже се за цјеловиту и праведну Босну и Херцеговину, трајан мир, слободно и европско Сарајево, праведност, пуну слободу кретања, демократију, враћање повјерења и обнову суживота народа БиХ, слободу политичког дјеловања и независност медија, као и културу дијалога. Неки од ставова који су окарактерисали рад Хрватског народног вијећа Босне и Херцеговине у прошлости огледају се у залагању за државу БиХ као „витални интерес хрватског народа“ као и „сваког од њезиних народа“ (1994.), за „демократску, децентрализирану и секуларну државу БиХ, изграђену на савременим достигнућима западне демократије...“ (1998.), за „цјеловито провођење и доградњу Дејтонског споразума ради боље и брже изградње правне државе у којој ће сви народи бити конститутивни и равноправни на цијелој територији...“ (2000.), за „промјену  дејтонске у европску БиХ...“ (2005.). Програм садашњег и будућег рада Хрватског народног вијећа Босне и Херцеговине заснива се на поставкама даљње изградње државе БиХ, регионализације или федерализације појединих регија или кантона, неупитности конститутивних народа, изградње јединственог привредног система и простора, као и бројних других питања која су од интереса за грађане и грађанке БиХ. Значајан дио активности рада ХНВ БиХ односи се и на његову позицију суоснивача и активног учесника  Фондације „Правда за Босну и Херцеговину“, са циљем постизања коначног резултата: заједнице слободних људи и народа уједињене БиХ у заједници народа и држава уједињене Европе.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj