Шестоаприлска награда за 2014. годину

Шестоаприлска награда за 2014. годину

Појединачна награда:

глумица и првакиња драме Народног позоришта у Сарајеву, Нада Ђуревска

Иако рођена у Скопљу, све њено везано је за Сарајево: дјетињство, одрастање, школовање, прве улоге ... Самозатајна, величанствена у својој једноставности, неизмјерно драга и искрени пријатељ, не опсједнута славом и сујетом. Нада Ђуревска ће вам рећи да јој је било суђено да игра невидљиве, али невјероватно храбре жене, почев од прве позоришне улоге Варје у Вишњику Антуна Павловича Чехова.

Одигравши током своје богате умјетничке каријере цијелу ниску великих позоришних и улога у ТВ серијама и филмовима, Нада се потврдила као врстан зналац и мајстор глуме, увијек настојећи да прошири визуре професионалне позоришне сцене. Посебно мјесто у њеној каријери заузима лик Хасанагинице коју је тумачила и на позоришним даскама и на филму.

У посљедњих пар година остварила је неколико заиста упечатљивих филмских улога: Сафу у филму “Јасмина” Неџада Беговића, тиху, али снажну Милену у “Обрани и заштити” Бобе Јелчића за коју је добила другу Златну арену и која јој је отворила врата хрватског филма. Тренутно са Ивом Грегуревићем у сусједној држави снима поетску филмску драму “Имена вишње”.

Недавно је са бх. пјевачицом Амром Дака снимила спот за изведбу “Пјесма што нас памти”, који је инспирисан оданом љубављу прве познате бошњачке пјесникиње Умихане Чувидине из Сарајева. Нада Ђуревска играла је и на позорницама изван позоришта, на радију, телевизији, у склоништима, хаусторима, болницама, под тенковима, топовском и снајперском паљбом. Била је Мајка у рату, бринула се за своју Мајку и играла Мајку у ратном Сарајеву. Нада Ђуревска је својим улогама постала истинска чуварица овдашњих традиција и породичног памћења. Грађани Сарајева су препознали умјетничка постигнућа и ангажман Наде Ђуревске и додјељују јој Шестоаприлску награду Града Сарајева.

„Неких година, на овом балкону, сједио је Мирослав Аврам, професор многим глумачким генерацијама. Био је частан и храбар човјек од којег сам научила све што знам о глуми. У годинама када није био међу нама, био ми је снага и инспирација. Ова награда је таква да брише све успјехе и неуспјехе, туге и радости, правде и неправде на, за мене, често непроходном путу, али путу на којем ми је било најважније сачувати људско лице. Ова награда долази у тренутку када одлазим са сцене и ово је заиста најљепши начин“,  истакла је Ђуревска.

Групна награда:

архитекти Ферхад Мулабеговић и Смајо Мулаомеровић

Шестоаприлска награда јесте признање архитектима Ферхаду Мулабеговићу и Смаји Мулаомеровићу као ауторима пројекта обнове сарајевске Вијећнице. Мулабеговић и Мулаомеровић,  у континуитету од 1996.-2008., израдили су цјелокупне пројекте обнове Вијећнице, те у једном дијелу реализације ових пројеката учествовали и као супервизори.

Обнова овог симбола града захтијевала је изузетан напор и темељит истраживачки рад архитеката како би одговорили задатку враћања аутентичности овој раскошној аустроугарској грађевини из 1896. године. Вијећница је не само незаобилазан детаљ већине панорамских приказа града Сарајева, него и својеврсна метафора урбицида и културоцида. Вишегодишња обнова Вијећнице, која је трајала 18 година, представља можда најзначајнији пројекат у послијератном периоду за град Сарајево и државу Босну и Херцеговину. Културно -историјски и Национални споменик БиХ, сарајевска Вијећница, која представља симбол страдања, али и уздизања и неуништивости Сарајева, на Дан Европе 9. маја , поново ће бити отворена у свом аутентичном и раскошном издању.

Смајо Мулаомеровић и Ферхад Мулабеговић такође су креатори Монографије о сарајевској Вијећници, прве икада написане књиге о том монументалном здању у главном граду Босне и Херцеговине. Заштита културно-историјског наслијеђа главна је била преокупација ове двојице архитеката током њиховог изнимно плодног и стваралачког професионалног дјеловања. Мулаомеровић се бавио још и архитектонским пројектовањем, а Мулабеговић је аутор бројних значајних публикација, међу којима се издваја монографија “Стари градови Босне и Херцеговине”.

Нажалост, Смајо Мулаомеровић преминуо је 23.01.2011. године, те ће му ова награда бити додијељена постхумно.

9212

Наглашавајући задовољство добијањем ове награде, архитекта Ферхад Мулабеговић нагласио је чињеницу да, на жалост, током 18 година обнове Вијећнице многи стручњаци нису дочекали сретан крај. Подцртао је да је у вријеме изградње Вијећница била један од најскупљих и најмонументалнијих објеката аустроугарске управе. „Драго нам је што Градска управа цијени 18 година рада на обнови и ако смо ми успјели да у тешку рушевину вратимо дух времена користећи данас доступне технике, онда смо сви задовољни“, казао је он.

У име преминулог архитекте Смаје Мулаомеровића, награду је примио његов син Неџад, који је истакао:  „Иза њега је остала обновљена Вијећница и многа вриједна архитектонска дјела“.

Колективна награда:

Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине

Пласманом на Свјетско првенство у Бразилу 2014. године, фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине остварила је историјски успјех, не само за фудбал него и за цијелу државу, јер ће Свјетско првенство у Бразилу бити прво велико такмичење на којем ће учествовати наша репрезентација.

Овакав успјех има немјерљив значај. Бити једна од 32 репрезентације међу 204 чланице ФИФА-е, говори о размјери и величини постигнутог. Овакав резултат није производ случајности, него је продукт стручног, квалитетног и преданог рада свих репрезентативаца и стручног особља као и свих оних који воде Фудбалски савез БиХ, посебно од 2011. до данас.

9213

Мјесто у Бразилу су наши „Змајеви“ заједно са селектором Сафетом Сушићем зарадили праведно и поштено, након дугих и тешких квалификација; храбром игром и пожртвованошћу, што је резултирало директним пласманом без доигравања! Зато се о нашим репрезентативцима говори као о екипи која се налази међу шест најреспектабилнијих екипа које би могле направити запаженији резултат у Бразилу и изненадити све своје противнике.

Захваљујући фудбалској репрезентацији Босне и Херцеговине, данас се о нашој земљи у свијету говори у другачијем, позитивном контексту. Популарни”Змајеви” су показали да се колективним радом, али и познатим босанским инатом могу постићи велики успјеси, и као такви свима нама могу служити за примјер. Овим историјским успјехом наши репрезентативци су увеселили хиљаде навијача који су их вјерно пратили на свим утакмицама и били њихова највећа подршка и ”дванаести играч”.

Стога, ”Шестоаприлска награда” је скромни израз захвалности Града Сарајева на успјеху који су постигли, али и радости коју су приредили свим грађанима Босне и Херцеговине.

Награду је примио секретар НС/ФС БИХ Елмир Пилав.

9218

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj