Зимска чаролија на Бјелашници и Игману: Бројни занимљиви садржаји за све посјетиоце

Зимска чаролија на Бјелашници и Игману: Бројни занимљиви садржаји за све посјетиоце
  • 22 Jan, 2021

Олимпијске планине Бјелашницу и Игман сваке зиме посјете бројни гости из свих крајева Босне и Херцеговине, а прије пандемије коронавируса и бројних других држава, посебно из земаља региона.

Од самом почетка ове зимске сезоне која је отворена 12. децембра, стазе и скијалишта ових бх. олимпијских љепотица попуњени су скијашима и другим посјетиоцима који уживају у зимској идили коју пружају Бјелашница и Игман.

Бјелашница својим гостима нуди бројне интересантне садржаје и услуге, разнолику гастрономску понуду и врло квалитетан смјештај по повољним цијенама.

Посјетиоци који дођу на Бјелашницу могу користити бројне апартмане и хотеле чији укупни капацитет тренутно износи преко пет хиљада кревета.

- Права оаза за одмор туриста и скијаша -

Један од три хотела на тој бх. планини је хотел "Хан" који се налази у самом срцу Бјелашнице са погледом на ски стазу и предивним пејзажом. Хотел је отворен током читаве године, а током пет зимских мјесеци представља праву оазу за одмор туриста и скијаша.

Хотел "Хан" располаже са двокреветним и трокреветним собама као и апартманима са балконом и погледом на Бјелашницу. У склопу хотелу су два ресторана, конференцијска сала, Релакс  Спа Зоне, месџид и други садржаји.

Менаџерица хотела "Хан" Едина Кочо истакла је за Анадолу Ејџенси (Агенцy) (АА) да овај хотел располаже са укупно 51 модерно опремљеном собом у којима њихови гости могу уживати и одморити се од свакодневнице и градске буке.

"Собе су углавном двокреветне и трокреветне, али могу бити и четверокреветне обзиром на њихову квадратуру. Имамо два ресторана и конференцијску салу која у овим условима пандемије омогућава потребне услове за одржавање састанака", рекла је Кочо, додајући да је попуњеност хотела на врло високом нивоу.

Истакла је како се у хотелу поштују све потребне епидемиолошке мјере уведене у оквиру сузбијања пандемије коронавируса.

"Према упутама смо распоредили наше особље у двије смјене и мјере ограничења се поштују. На вратима имамо КОВИД редаре, не пуштамо преко 30 особа у просторију, сваки час времена се врши дезинфекција свих површина", казала је Кочо.

- У понуди богата гастрономска понуда -

Напоменула је да, такође, гостима нуде богату гастрономску понуду, од аутентичних-локалних до познатих страних специјалитета.

"Већином радимо аутентичну босанску кухињу. То је нешто што планинари једу и траже, али нудимо и храну коју више воле млађи, укључујући и италијанску храну", рекла је Кочо те позвала домаће и стране туристе да посјете Бјелашницу и њихов хотел.

Хотел "Монти" на Игману је још један хотел који нуди одличне услове за одмор и уживање у љепотама нетакнуте природе, величанственим пејзажима и опуштању на овој бх. планини.

Хотел се састоји од 65 соба и апартмана који гарантују одмор у природном амбијенту, врхунске конференцијске садржаје, спа центар, врхунска кулинарска искуства у свом ресторану и модерни Спа центар са сауном, базеном и теретаном.

Директорица хотела "Монти" на Игману Драгана Куртагић казала је да је овај хотел отворен у децембру прошле године, али да је већ привукао велику пажњу посјетилаца и туриста.

"Оно што нас издваја од осталих хотела је то како је објекат изграђен. Друго, имамо Спа центар који је заиста другачији од свега онога што су наши грађани могли да виде до сада. Наш Спа је направљен на тему чаршије, калдрме, ћепенака, тако да позивамо све да виде како то изгледа уживо", рекла је Куртагић.

Истакла је како су, обзиром на моменталну пандемију коронавируса, ипак, врло задовољни посјетом гостију.

"Собе су нам попуњене. Имамо и екстерне госте који посјећују хотел. Ми смо новоотворени хотел и јако смо занимљиви људима", казала је Куртагић, додајући да у хотелу свакако поштују све потребне епидемиолошке мјере.

"Ми смо дали све од себе да, прије свега, наши упосленици воде бригу о дистанци и дезинфекцији. Сваки пут се послије госта дезинфикују столови и столице. Сви наши упосленици носе заштитне маске и рукавице. Води се рачуна о свему што су власти прописале", рекла је директорица овог хотела.

- Скијашки комплекс јединствен угођај -

Скијашки комплекс Бјелашница – Игман представља јединствен простор који нуди бројне погодности својим гостима. Ријетка је комбинација оштрих стаза за алпске скијашке дисциплине и широких пространстава намијењених онима који уживају у трчању на скијама.

Ски центар Игман – Бјелашница обухвата три скијалишта: Бабин До, Велико Поље и Мало Поље. Бабин До се налази на планини Бјелашница док се Мало Поље и Велико Поље налазе на планини Игман. Бабин До је највеће од ова три скијалишта.

Скијалиште на Бјелашници располаже са осам стаза и пет дјечијих стаза, те са три жичаре и пет ски-лифтова, који возе и до самог врха Бјелашнице, на 2.067 метара надморске висине. Бјелашница је према томе јединствена и аутентична планина која свакако представља један од бројних драгуља бх. природе.

Дио стаза је освјетљен висококвалитетном такмичарском расвјетом за ноћно скијање, а ски центар посједује и инсталисан систем за вјештачко осњежавање стаза.

Бјелашница је олимпијска планина на којој су се на 14. Зимским олимпијским играма 1984. године у алпском скијању такмичиле легенде скијашког спорта, а 1985. је била домаћин трке Свјетског купа у скијању.

Скијалиште има око 15 километара скијашких стаза, које се протежу од 1.250 до 2.067 метара надморске висине. Стазе на врху изгледају као високе Алпе, док оне на средини и на дну пролазе кроз густу борову шуму, што ствара идиличну атмосферу за скијаше и сноубордере.

- У понуди и школа скијања -

Уколико неко  можда не зна скијати или је можда заборавио технике скијања које је некада научио, на Бјелашници се налазе учитељи скијања који нуде инструкције скијања и групне и индивидуалне часове.

Тренер у Школи скијања "Чемпијонс (Цхампионс)" Енис Вахида за АА је казао да већ одавно дају часове скијања и припремају будуће скијаше.

"Сви тренери у нашој Школи скијања су лиценцирани учитељи скијања. Ми са  дјецом на Бјелашници радимо већ дуги низ година. Дјеца уписују школу скијања. Имамо неколико категорије скијаша. Значи то су дјеца која су први пут на снијегу, дјеца почетници, затим дјеца која су већ провела један курс на скијању, и имамо напреднију групу скијаша. То су дјеца која раде са мном већ дужи низ година", казао је овај тренер.

Истиче како је врло важно да дјеца прве скијашке кораке науче уз помоћ и инструкције квалификованих и искусних учитеља скијања.

"Ми првенствено радимо са дјецом, али радимо и са одраслима. Са њима радимо обично обуку један на један. Школа скијања траје пет дана, од понедјељка до петка, а викендом су индивидуалне обуке које радимо и са дјецом и одраслим особама", рекао је Вахида.

Сарајево се посљедњих неколико година са интересантним садржајима које нуди позиционисало на мапу најпожељнијих свјетских дестинација. Као град посебног угођаја, центра различитих култура и религија, укусне хране и богате забаве постао је препознатљив и незаобилазна дестинација туриста из цијелог свијета.

Током неколико посљедњих година значајно је повећан број посјетилаца и туриста у граду Сарајеву и на сарајевским планинама, а посебно су чести гости из земаља региона.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj