Шестоаприлска награда за 2017. годину

Шестоаприлска награда за 2017. годину

Шестоаприлска награду Града Сарајева у 2017. години, за допринос у другим областима рада и стваралаштва

Удружење за заштиту хисторијских вриједности “Хабер“

Удружење за заштиту историјских вриједности „Хабер“ већ дуги низ година даје енормно висок допринос развоју и о чувању босанско-херцеговачке историје, са посебним освртом на послијератни период, а исти је документован кроз филмове као што су „Крвави плес по шехеру ”, „А били смо само дјеца”, „Босна или смрт”, „Далеко је Тузла”, „1. Корпус Армије БиХ”, „Босанке”, „Хероји у бијелом”, „Хуманисти и хероји”, те је у току израда филма „Сарајевски масакри”. Удружење за заштиту историјских вриједности је аутор и 5 књига, „Џелати народа мог”, „Улога жене у БиХ”, „2. и 3 мај Добровољачка”, „Насер од Гезиместана до Хага и назад”, а у току је и припрема књиге „Сарајевски масакри“.

Награду је, у име Удружења, примио извршни продуцент и предсједник Удружења Омер Хадровић који је, између осталог, истакао “Стојим овдје вечерас и понављам да ово није само награда за Удружење ”Хабер”, већ је ово награда за све борце и грађане херојског Сарајева . Велико хвала Градском вијећу Града Сарајева које је препознало и додијелило награду”Хаберу” за очување истине о агресији на БиХ и град Сарајево. Дали сте нам вјетар у леђа и охрабрили нас да реализујемо још много филмова о агресији на БиХ и тако, за наредна покољења, сачувамо истину која ће помоћи нашој дјеци да више никад не доживе страхоте опсаде попут оне од 1992. до 1995. године. То је наша обавеза и историјска задаћа и зато “Хабер” неће дозволити да се историја заборави, преправља или да се негира патња и херојска борба браниоца и грађана наше домовине. Хвала на подршци коју Град Сарајево на челу са Градоначелником Абдулахом Скаком даје нашем Удружењу“.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2017. години, за допринос у области науке и образовања

Удружење ФАМА Методологија

Suada-Gavrić

Намјена ФАМА Методологије је да кроз едукацијске модуле Школе знања ставља у употребу ФАМА Колекцију која се стварала у разним фазама (као Фама, Фама архив, Фама колекција), а сматра се највећом свјетском независном колекцијом мултимедијалних пројеката о опсади Сарајева (1992. –1996.) и дешавањима у вези с распадом Југославије (1991. –1999.). 

ФАМА тим је, уз помоћ бројних сарадника и пријатеља током 25 година, усред немогућих услова опсаде и послијератне транзиције, стварао колекцију развијајући различите теме и пионирске методолошке концепте. Колекција је у свим својим дијеловима постала учило и алатка на свјетским универзитетима, као и дио свјетских енциклопедија и националних и универзитетских библиотека. ФАМА Методологија, кроз Школу знања ФАМА Колекције, омогућава проучавања и истраживања историчарима, социолозима, психолозима, медицинарима, хуманитарним организацијама, медијима, умјетницима, антрополозима те многим другим пољима дјеловања науке и образовања. На страну обимност и историјско-едукативни значај пројекта, Колекција сама по себи представља нови приступ документовању чињеница и доказа, те мапирању узрока и посљедица догађаја, уобличавањем у форму приступачну широком спектру публике.

ФАМА Методологија отвара могућност успостављања регионалног едукацијског портала за тумачење периода распада Југославије. Кроз едукацијске модуле даје и даваће свој допринос фактографији на простору гдје се деценијама води рат интерпретација те се олако превиђа да је истина једноставна – под условом да се разматрају само чињенице. ФАМА Методологија врши пренос знања о догађајима из 20. вијека у велики интерактивни простор перманентне едукације у 21. вијеку .

Награду је, у име Удружења, примила Суада Капић, лидер ФАМА тима. “Када стојите иза принципа и кренете у витешки подвиг да 25 година стварате колекцију знања, у томе не можете бити сами. Ову награду примам у своје име и у име ФАМА тима: Мирана Нордерланда, Давора Видовића и Асје Хафнер. Овај пројекат је у разним фазама и на разне начине пратило око 100 људи: породица, бројни сарадници, пријатељи, донатори... а сви можемо бити поносни,  јер смо овом колекцијом – како неки кажу – придонијели нематеријалном насљеђу свијета и омогућили да се колективно знање сачува и преноси другима.

Наша мапа опсаде ушла је у картографску енциклопедију истраживања свијета, међу 300 мапа из разних периода људске историје и из разних дијелова свијета, које истражују шта нам мапе могу рећи о историји и о нама. То говори о величини феномена опсаде и величанственог отпора грађана Сарајева четверогодишњем терору“, истакла је, између осталог, Суада Капић.

Шестоаприлска награда Града Сарајева” у 2017. години, за допринос у области културе и умјетности

Един Дервишхалидовић (Дино Мерлин)

Dino-Skaka

Рођен је 1962. године у Сарајеву. 1983 . године започео је своју каријеру као идејни вођа, композитор, текстописац и пјевач поп-рок групе „Мерлин“ са којом је објавио албуме „Кокузна времена“, „Тешко мени са тобом“, „Мерлин“, „Нешто лијепо да се деси“, и „Пета страна свијета“. Од 1991. године започиње соло каријеру и до данас је објавио сљедеће студијске албуме „Моја богда сна“, „Фотографија“, „Средином“, „Бурек“, „Испочетка“ и „Хотел Национал“. Добитник је више награда и признања у области музике, културног стваралаштва и хуманитарног рада, ту су награда за дијаманти тираж албума „Хотел национал“, награда за златни тираж албума „Дино Мерлин The Ultimate Collection“, затим „Даворин”, „Порин”, „Хрватски Радијски Фестивал”, „Признање за хуманост”, Награда „Кемал Монтено“. Дино Мерлин је постигао историјски успјех као једини умјетник из региона чији је албум „Хотел национал“ уврштен на престижну Bilboard World Albums топ листу. Аутор је прве химне независне Босне и Херцеговине, пјесма „Једна си једина“ и данас живи у народу. Пјесма “Ружа” имала је посебан ангажман да потакне публику у региону  да се укључе у акцију пружања помоћи угроженима од поплава које су задесиле БиХ, Хрватску и Србију 2014. године. Представљао је нашу земљу на такмичењу Еуросонг као аутор музике и коаутор текста за пјесму „Сва бол свијета”, а затим као аутор и извођач пјесама „Путници“ и „Лове ин Реwинд“ са којима је освојио високо седмо и шесто мјесто. Током каријере сарађује са признатим умјетницима са  међународне сцене, међу којима су  Кат Стивенс, Мустафа Сандал, Лутви Бошњак, Едо Занки,  Гани Тамир, Оркестар Кемпа и Хусну Сенлендирици и многи други. Он је једини умјетник који је четири пута одржао концерт на препуном кошевском стадиону. Његови наступи су увијек велики догађај.

“Даме и господо, велико ми је задовољство бити вечерас овдје са вама. Велика ми је част примити ово највише друштвено признање, “Шестоаприлску награду Града Сарајева”, као и бити у друштву свих оних великана који су ову награду добили прије мене. Поносан сам што сам вечерас у Вијећници, у овом непокореном храму културе, а посебно ми је драго што се све ово догађа у мојој махали. Долазећи овамо, примијетио сам како је Босном бехар пробехарао, а Сарајево јесте гдје је некад било и тако ће и бити. На нама је да учинимо све што можемо са овим што имамо како би подесили наше сатове на европско вријеме и да нам боља будућност буде мање на уснама, а више у дјелима“, истакао је Един Дервишхалидовић (Дино Мерлин).

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj