Почасни грађани Града Сарајева за 2014. годину

Почасни грађани Града Сарајева за 2014. годину

Тилман Зулх

Тилман Зулх, оснивач и доживотни предсједник Друштва за угрожене народе Интернатионал, један је од најпознатијих бораца за одбрану људских права који је међу првима одлучно дигао глас против агресије на нашу земљу, што је имало одјека у њемачкој и свјетској јавности.

И сам жртва прогона у Другом свјетском рату, Тилман 1968. године,  као студент,  оснива организацију “Помоћ Бијафри”, која се бори против геноцида над народом Ибо, а која недуго затим прераста у Друштво за угрожене народе, чији је главни принцип ангажман и заштита права угрожених, потлачених и маргинализираних група у друштву, њихових језика и култура.

Почетком агресије на Босну и Херцеговину 1992. године, Друштво за угрожене народе је својим извјештајима међу првима упозоравало свијет о злочинима који се дешавају у нашој земљи, називајући их већ тада геноцидом. Његов дом у Гетингену био је прихватни центар и уточиште за многе расељене особе из БиХ. Организатор је неколико конференција, јавних дебата, демонстрација, мирнодопских протеста, а све са  циљем да се зауставе масакри, силовања, депортације у концентрационе логоре, масовна погубљења... Упутио је отворена писма европским високим политичким званичницима указујући на погубност политике међународне заједнице, која ништа није учинила да се заустави опсада Сарајева и брутална агресија на БиХ.

Г. Тилман је организовао  Први свјетски конгрес о геноциду у Бону, Прву међународну конференцију о људским правима у Сребреници, а иницирао је и интернационални пројекат “Стуб срама”, који је имао за циљ позивање на одговорност ОУН-а и земаља чланица Вијећа сигурности ОУН-а за неспрјечавање геноцида у Сребреници и БиХ. Од великог значаја је рад Друштва за угрожене народе на прикупљању чињеница о почињеним ратним злочинима против човјечности и међународног права у БиХ, те подршка Међународном суду у Хагу, са  циљем да се сви злочинци приведу правди.

Г. Тилман је био и остао велики хуманиста и освједочени пријатељ Сарајева и Босне и Херцеговине. Грађани Сарајева се захваљују овом неуморном борцу и додјељују му признање “Почасни грађанин града Сарајева.”

Г. Зулцх у свом обраћању је казао да је све оно што су Босанци и Херцеговци преживјели између 1992. и 1995. године било толико страшно да се може упоредити једино са злочинима Хитлера и Стаљина. Присјетио се свих активности које је Друштво реализовало  како би помогло бројним избјеглицама из БиХ, као и многих скупова на којима је указано на злочине почињене у БиХ.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj