Почасни грађани Града Сарајева за 2015. годину

Почасни грађани Града Сарајева за 2015. годину

Флоренс  Хартман, француска новинарка и књижевница

9889

 

 

Флоренс  Хартман, новинарка и књижевница, рођена је у Паризу. Као новинарка француског дневног листа Ле Монде током ратних сукоба у бившој Југославији, била је дугогодишња дописница за ово подручје.

Од 2000. до 2006. радила је као гласноговорница и савјетница Карле дел Понте, главне тужитељице Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Ден Хаагу. Писаном ријечју, путем публикација и књига које је издала, од краја сукоба до данас свједочила је о злочинима почињеним у БиХ, и трајно се залагала против некажњивости.

Издала је књиге “Милошевић – дијагонала луђака”, “Мир и казна”, “Тајни ратови међународне политике и правосуђа”, те “Звиждачи – нечиста савјест наших демокрација”.

Због својих критика на рад Хашког трибунала овај суд је 2009. осудио на новчану казну, која је касније претворена у казну затвора која није никада извршена будући да је Француска одбила изручити Хашком трибуналу.

Манел Вила, политичар из Барселоне

9990

 

Манел Вила Мотлло је професионални политичар из Барселоне, који се пуним ангажманом залагао за подршку граду Сарајеву и Босни и Херцеговини, нарочито у периоду 1992.-1995.

Град Барселона и градоначелник Пасквал Маргал, те 1992. године, били су домаћини репрезентацији БиХ на Љетним олимпијским играма, и тада је исказано разумијевање и наклоност за ситуацију у Сарајеву.

На отварању Олимпијских игара, пред 3 милијарде гледалаца, градоначелник је саопћио трагичну ситуацију у Сарајеву и упутио апел за помоћ. Током рата помоћ се огледала у конвојима хуманитарне помоћи, допремљено је чак 2500 тона помоћи на разне дестинације. Манел Вила Мотлло је предводио тим људи који су радили даноноћно да се ситуација у Сарајеву и БиХ промијени.

Учествовао је у организацији протеста у Барселони због пада Сребренице, затим подржао иницијативу „Каталонија за Босну“. Скупштина града Барселоне формирала је Дистрикт 11 – Сарајево, а Манела Вилу поставила за управника.

За 4 године Манел Вила, вјечити заљубљеник у Сарајево, анимира јавност, невладине организације и разна предузећа из цијеле Каталоније да се укључе у помоћ обнављања Сарајева, а са  тим циљем успоставља и Барселонин уред у Сарајеву. Од тада преко канцеларије Амбасаде локалне демократије Барселона-Сарајево, реализовано је преко 300 различитих пројеката у вриједности 20 милиона евра. Врхунац активности била је реконструкција Олимпијског села, тачније насеља Мојмило, а из захвалности трг је назван Тргом Барселоне.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj