Почасни грађани Града Сарајева за 2019. годину

Почасни грађани Града Сарајева за 2019. годину

Мирјана Карановић

 Мирјана Карановић, позоришна, телевизијска и филмска глумица, по оцјени филмских критичара једна је од најбољих европских глумица. Добитница је бројних позоришних и филмских награда интернационалног карактера. Свјетску славу стекла је улогом мајке у филму “Отац на службеном путу” који је освојио Златну палму на Филмском фестивалу у Кану и био номинован за Оскара за најбољи страни филм. Мирјана Карановић већ више од 15 година игра у представама на репертоару Камерног театра 55. За Сарајево је посебно вежу представе „Ножеви у кокошима“ и  „Хелверова ноћ”, као и улоге у филмовима „Грбавица“, „Го Вест“ и „На путу“. Мирјана Карановић постала је суштински дио сарајевске умјетничке сцене. Велики борац за људска права и правду, била је дубоко солидарна са грађанима Сарајева и све што је тада радила на сцени имало је циљ да пробуди људе у публици и развије емпатију за страдања невиних људи. Са Сарајевом је повезана професионално, пријатељски и људски.

Конгресмен Крис Смит

Конгресмен Крис Смит, републикански конгресмен из савезне државе Њу Џерси, је своју политичку каријеру изградио као заговорник људских права. У току агресије на БиХ био је један од активних конгресмена који је тражио заустављање агресије и геноцида, те је скретао пажњу Конгреса и америчке јавности на ситуацију у БиХ. Смит је активно учествовао у раду Хелсиншке комисије САД, те указивао на опсаду главног града БиХ и улагао напоре да се агресија на Босну и Херцеговину заустави. Конгресмен  Крис  Смит  је и послије рата учинио значајне напоре да се очува сјећање у Конгресу САД,  али и шире на агресију и на опсаду Сарајева и БиХ. Због свега тога што је учинио за нашу државу, због јавне и континуисане подршке држави БиХ у току агресије, залагања за укидање ембарга на оружје за БиХ, због континуисаног залагања за обиљежавање геноцида у БиХ, те због показане досљедности према држави БиХ од 1992. до данас, Град Сарајево изражава своју захвалност великом пријатељу Сарајева и БиХ.

Микеланђело Пистолето

Микеланђело Пистолето је италијански умјетник, сликар и скулптор, међународно признат, изузетно активан и друштвено ангажиран, заговорник дијалога, помирења и суживота. Први је умјетник који је поклонио своје умјетничко дјело за Колекцију Арс Аеви, те тиме покренуо оснивање исте која данас броји 154 умјетничка дјела најпризнатијих умјетника из цијелог свијета. Микелангело Пистолето ни у једном тренутку није одустао од Сарајева. У септембру 2018. поклонио је једно од својих најпознатијих умјетничких дјела „Мјесто мултирелигијске и свјетовне медитације” Сарајеву, стално га поставивши у Историјски музеј Босне и Херцеговине. Велико хвала маестру Пистолету због континуисане подршке и досљедног односа према граду Сарајеву и држави БиХ.

Крунослав Цигој (постхумно)

Крунослав Цигој (постхумно) је био хрватски оперни тенор, оперни и оперетни редитељ. Неизмјерно је волио Сарајево, као што је сарајевска публика вољела да слуша његов глас, арије и представе које су незаборавни дио сарајевске оперне сцене. Цигој је вјеровао да умјетност може мијењати свијет, музика оплемењивати душу и чинити нас бољим људима. Његови доласци у град под опсадом мијењали су ратну сарајевску стварност, и није се двоумио да дође преко Игмана у град своје“раје“. У вријеме опсаде града Крунослав Цигој се, учествујући у хуманитарним концертима, придружио културном отпору града. лако је био тешко болестан, ништа му није било немогуће учинити за Сарајево, као што то и приличи великој љубави, давао је себе, не узимајући ништа за себе.

 Брус Дикинсон

Брус Дикинсон, британски пјевач, кантаутор и музичар, фронтмен је култног метал бенда Ајрон Мајден. Заједно са својим бендом је, ратне 1994. године, грађанима Сарајева подарио незабораван концерт у Босанском културном центру, али и нешто много важније, вратио им је наду и поручио да нису сами на свијету. Концерт је донио дашак мира у разорени град и наговјештај да долази боље вријеме. Концертом је успостављена нераскидива веза између грађана Сарајева и Дикинсона, а ову причу прича филм “Скрим Фор Ми Сарајево” у режији Тарика Хоџића. Филм је сниман 2015., а објављен 2016. године те је освојио три награде Сарајево Филм Фестивала и бројне друге награде. Овај документарац један од најврједнијих филмова о сарајевској опсади и представља јединствени тестамент живота у нашем опкољеном граду.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj