Биографија: Ања Маргетић

Биографија: Ања Маргетић

Одлуком Градског вијећа, а на приједлог Наше странке, Ања Маргетић је доградоначелница Сарајева.

Рођена је 1975. године у Сарајеву, гдје је похађала основну и средњу школу те се активно бавила пливањем у ПК Босна. Била је рекордер БиХ у неколико дисциплина, а представљала је СФРЈ на Балканијади и на Европском првенству као јуниорска репрезентативка.

Још 1991. године одлази у Орегон у САД са пливачком стипендијом, гдје је завршила средњу школу, а пливачку и образовну каријеру наставила је на Универзитету у Небраски, такође са пуном спортском стипендијом.

На позив Олимпијског комитета Републике Босне и Херцеговине, у љето 1992. путује из САД-а у Барселону, гдје је са само 17 година наступила за олимпијску репрезентацију РБиХ у пливачким дисциплинама делфин 100 и 200 метара. Ања Маргетић је прва жена која је под заставом наше земље наступила на олимпијским играма.

По завршетку студија бизнис администрације 1997. године , Ања се вратила у Сарајево гдје се запослила у Централној банци БиХ под руководством тадашњег гувернера Петера Никола (Ницхолла).

Протекле 23 године је у тој институцији провела на пословима СWИФТ администраторке, координаторке за бруто поравнање у реалном времену те руководитељице Службе за мониторинг трансакција. Ања је 2007. године магистрирала међународно пословање и јавне политике на Универзитету у Катанији (Цатанији) у Италији. Говори енглески и италијански језик.

Ања се и данас активно бави пливањем као тренер државних првака и репрезентативаца БиХ.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj