Бењамина Карић у Вијећници угостила Мартина Клуса

Бењамина Карић у Вијећници угостила Мартина Клуса
  • 21 Jul, 2021

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић, угостила је данас са замјеницима Харисом Башићем и Ањом Маргетић делегацију државног секретара Министарства спољних и европских послова Републике Словачке, Мартина Клуса те амбасадора Њ.Е. Мартина Качо и његовог замјеника, Патрика Турошíк.

Разговарали су о локалним пројектима као дијелом развојне сарадње Словачке и Босне и Херцеговине те о њиховој имплементацији у Сарајеву са циљем обезбјеђења што ефикаснијег система финансирања главних градова, али и јачања њихове улоге у процесу локалног, економског развоја.

По ријечима градоначелнице, хвале вриједни су континуисани напори Републике Словачке у подршци нашој земљи ка ЕУ и НАТО интеграцијама.

„Грађане Словачке и БиХ вежу традиционалне и дуге везе, а наш заједнички циљ је развијање билатералних односа двију пријатељских земаља, посебно главних градова Сарајева и Братиславе“, казала је Карић.

Град Сарајево дијели чланство са градовима Словачке Републике у бројним међународним асоцијацијама, као што су „Еуроситис (Еуроцитиес)“, Унија главних градова Централне и Југоисточне Европе (УЦСЕЕЦ) и ‘Градоначелници за мир’.

“Радујем се што је Сарајево препознато као град који својом мултиетничком толеранцијом може снажно утицати на развијање и јачање сарадње између грађана, региона и држава”, додала је градоначелница, у нади да ће ова чланства отварати просторе за нове дијалоге.

Клуса је упознала и са административно-правним положајем Сарајева као главним градом БиХ, начином на који функционише, његовом територијалном организацијом, надлежностима и изворима финансирања те реализацијом актуелних, капиталних пројеката.

Уважавајући чињеницу да главни градови требају бити носиоци позитивних утицаја на укупне демократске и друге транзицијске процесе, Клус је предложио да градоначелница Карић дође у званичну посјету градоначелнику Братиславе, Матушу Вало (Матúшу Валло).

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj