Град Сарајево: Иницијатива „Ри-имаџин мај стрит“ – „Моја машта за моју улицу“

Град Сарајево: Иницијатива „Ри-имаџин мај стрит“ – „Моја машта за моју улицу“
  • 22 Jul, 2021

Општина Центар у сарадњи са УНДП, Архитектонским факултетом Универзитета у Сарајеву и  Градом Сарајево  покреће иницијативу под називом „Ри-имаџин мај стрит (Ре-имагине мy стреет)“ – „Моја машта за моју улицу“.

Ради се о првој иницијативи ове врсте у Босни и Херцеговини која има за циљ да допринесе инклузивној и одрживој урбаној трансформацији кроз колективно дијељење идеја за обнову и унапређење јавних површина од стране грађана те реализовање конкретних акција које ће резултирати зеленим, живописним и за живот угодним улицама и јавним површинама у  општини Центар.

Пројекат подразумијева осмишљавање и израду дигиталне платформе која би служила за интерактивно прикупљање идеја грађана о одређеним јавним површинама у општини Центар, а гдје су планиране урбане трансформације. Планирано је да дигитална платформа буде функционална већ у октобру 2021. године као дио службене веб (wеб) странице Општине Центар.

Платформа ће служити као алат за спровођење инклузивнијих, интересантнијих и ефикаснијих јавних консултација на тему урбаних јавних површина. Такође , овај једноставан дигитални алат би служио као својеврстан онлајн (онлине) репозиториј идеја и сугестија грађана на основу којих би се приступило обнови и трансформацији локалитета. Идеје и визије грађана ће се прикупљати за жељену функционалност јавног простора, али и за друштвени, физички, еколошки, економски и културни облик и садржај истог.

Грађани ће моћи изнијети своје идеје за зелену и свима приступачну урбану инфраструктуру (нпр. обнова и озелењивање фасада, обнова јавне расвјете, уклањање просторних баријера, измјештање паркинга, зелена инфраструктура, озелењивање кровова, урбане фарме и сл.), опрему и објекте (нпр. нове клупе, канте за отпатке, паркинг за бицикле, надстрешнице и сл. ), умјетничке, културне и друге креативне активности, изложбе и представе на отвореном, спортске и рекреативне зоне, дјечија игралишта, уличне фестивале и маркете, библиотеке на отвореном и друге садржаје или друге иновативне визије које могу допринијети да урбани простори буду угоднији, одрживији, забавнији и више усмјерени на квалитетнији живот.

Када се прикупе идеје и приједлози грађана за одабрану локацију, пројекат ће радити на претварању колективних идеја у сценарије за трансформацију урбаних подручја. Ови сценарији ће се користити и за развијање презентацијавиртуелне и проширене стварности, омогућавајући грађанима другачије искуство у замишљању јавних простора будућности.

Пет приоритетних локација ће бити укључено у процес колективне идеације путем дигиталне платформе у периоду октобар - новембар ове године, и то: дио улице „Мусала“ (од „Обале кулина бана“ до улице „Мис Ирбина“), „Радићева“ улица, „Хастахана“, Булевар „Франца Лехара“ те „сиве зоне“ уз улицу „Бранилаца Сарајева“ (на потезу од „Шеноине“ до „Радићеве“ улице).

Након јавних консултација једна од пет одабраних пилот локација ће бити обновљена на основу идеја грађана и послужиће као демонстрација одрживе урбане трансформације, а која потиче и вођена је локалним заједницама.

Општина Центар, заједно са својим партнерима, информисаће грађане о предстојећим дигиталним јавним консултацијама и спремна је подржати креативне и конструктивне повратне информације грађана и приједлоге за обнову или развој јавних простора на територији општине.

 

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj