Шестоаприлска награда за 2018. годину

Шестоаприлска награда за 2018. годину

Шестоаприлска награда ГрадаСарајевау 2018. за допринос у области науке и образовања

Проф. др.Татјана Љујић Мијатовић

Проф. др. Татјана Љујић Мијатовић, инжињер пољопривредних наука, звање магистра науке из области пејсажне архитектуре стекла је 1982., а звање доктора наука 1986. године. Током дугогодишње професорске каријере предавала је на многим факултетима и несебично своје знање дијелила са студентима широм свијета, а резултат паралелног бављења струком и науком је 21 научноистраживачки рад, 14 реферата на научним скуповима, 84 пројекта, студија, елабората и експертиза, те четири књиге чији је аутор.

Друштвене и стручне активности проводи као посланица у Скупштини Босне и Херцеговине и као члан Предсједништва БиХ у ратном периоду. Као амбасадорица Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, у Бечу ради на изради пројеката реконструкције и развоја БиХ године.

Обављала је функције замјенице градоначелника Града Сарајева, замјенице предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева, вијећнице у Општинском вијећу Стари Град Сарајево и Градском вијећу Града Сарајева.

Њен континуисан ангажман у области образовања и науке се огледа и у бројним функцијама које је обављала у академској заједници. Била је покретач и руководилац оснивања постдипломског студија: „Примјена цвијећа и украсног биља“; руководилац воћарско-виноградарског одсјека на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву; продекан за наставу на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву 1987.-1989. година; проректор за међународну сарадњу Универзитета у Сарајеву два мандата у периоду од 2000./2001. године до 2003./2004. године. Стекла је и почасно звање професора емеритуса 2010. године.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2018. за допринос у области културе и умјетности

Глумац Емир Хаџихафизбеговић

Рођен је 20. августа 1961. године у Тузли. Дипломирао је глуму на Академији сценских умјетности у Сарајеву 1986. године. Ратне године провео је у Армији БиХ. Од 2007. до 2011. године обнашао је функцију министра културе и спорта Кантона Сарајево. Емир Хаџихафизбеговић је један од најнаграђиванијих европских глумаца. Освојио је 24 гранд приxа за најбољег глумца на више од 17 филмских фестивала у 15 држава широм Европе и свијета. Свакако најзначајнија награда у његовој каријери је Златни лав у Венецији 2014. године. У Паризу је 2013. проглашен најбољим глумцем југоисточне Европе. Осим тога, добитник је преко 20 престижних награда у театру у БиХ и региону. Емир Хаџихафизбеговић 17 година ради у Камерном театру 55. Од скоро 2000 представа колико је одиграо пред публиком, само у Камерном је одиграо 600. Задње двије године је директор Камерног театра 55.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2018. за допринос у области здравства и социјалне заштите

Проф. др. Исмет Гавранкапетановић

Доктор медицине, специјалиста ортопедије и ортопедске хирургије, проф. др. Исмет Гавранкапетановић дипломирао је 1986. године на Медицинском факултету у Сарајеву. Године 1990. завршио је постдипломски студиј, специјалистички испит из ортопедске хирургије 1993. године. Докторирао је 1998. када је изабран за шефа Клинике за ортопедију и трауматологију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву. Године 2004. изабран је на мјесто ванредног професора на Катедри за хирургију и ратну хирургију Медицинског факултета у Сарајеву. Те исте године именован је за директора Института за научно-истраживачки рад и развој Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, а 2007. изабран је за шефа Катедре за хирургију. У својој дугогодишњој каријери остварио је завидне резултате у хируршкој дисциплини те својим стручним залагањем забиљежио дјела која увијек заслужују највиша признања. Публиковао је 45 научних радова, 126 научно-стручних радова, аутор је 13 књига, коаутор четири књиге те аутор 21 поглавља у девет књига.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2018. за допринос у области рада и стваралаштва

Удружење ветерана одреда полиције за специјалне намјене „Ласта“

Одред полиције за специјалне намјене „Ласта“ основан је 15. маја 1992. године. Дјеловао је до августа 1996. године као специјална јединица Центра служби безбједности Сарајево и МУП-а Р БиХ, односно Оружаних снага РБиХ. Кроз одред је прошло око 400 припадника,  а 56 их је дало своје животе у одбрани Босне и Херцеговине. Удружење ветерана одреда полиције за специјалне намјене „Ласта“ формирано је са примарним циљем институционалног пружања свих облика помоћи својим члановима, било да су припадници породица погинулих припадника одреда, било да су инвалиди рата или рањени борци, односно да припадају групацији демобилисаних бораца одреда или групи пријатеља и подржаваоца Удружења. Од почетка је дефинисана политика мултиетничности и отворености Удружења за све припаднике одреда „Ласта“ без обзира на етничку припадност. Са пет медаља за храброст, 37 златних полицијских значки и 12 сребрених полицијских значки једна је од најодликованијих јединица у ОСБиХ. Награду је преузео предсједник Удружења Самир Репух.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2018. за допринос у области привреде

Центротранс Еуролајнс (Еуролинес)

Центротранс Еуролајнс основан је 1963. године као дио компаније Центротранс Сарајево. Задужен за пружање услуга превоза путника кроз дугогодишњи рад, Центротранс Еуролајнс је прошао разне фазе организационих промјене које упркос измјенама друштвених прилика нису утицале на успјешност пословања. Ова компанија је 1997. године примљена у пуноправно чланство Еуролајнс организације. Данас је Центротранс Еуролајнс водећа фирма за аутобусни саобраћај у БиХ. Са возним парком који броји више од 200 модерних аутобуса те стручним кадром који посједују знања и вјештине, Центротранс Еуролајнс је гарант за безбједан и угодан јавни превоз. У власништву Центротранс Еуролајнса  су савремене ауто-базе, пет пословних јединица, осам аутобусних станица те четири савремено опремљене туристичке агенције. Награду је преузео генерални директор Центротранс Еуролајнс д.д. Сарајево Сафудин Ченгић.

Шестоаприлска награда Града Сарајева у 2018. за допринос у области спорт

Универзитетски карате клуб „Босна“

Универзитетски карате клуб „Босна“ дјелује у породици Универзитетског спортског друштва „Босна“ као клуб који је пионир каратеа у БиХ од 1967. и оснивач Карате савеза БиХ од 1972. године. Сви руководиоци Универзитетског карате клуба „Босна“ имају високи степен у каратеу и изабрани су из редова чланова клуба. „Босна “ није само клуб, школа већ и институт у коме раде екипе стручњака не само за карате, већ и из области медицине, физиологије, психологије и других, сa циљем унапрјеђења каратеа интегришући позитивно искуство и успјешну традицију претходних генерација. Универзитетски карате клуб „Босна“ је један од најмасовнијих и најуспјешнијих клубова у БиХ и на Балкану у чијем саставу се налази преко 20 клубова са више од 50.000 спортиста, стручних радника, стручног и административног особља и пријатеља клуба. Клуб „Босна“ је створио велике шампионе: 39 спортиста репрезентативаца освојило је 120 европских сениорских медаља и 25 сениорских свјетских медаља. Награду је преузео потпредсједник Клуба др. Суад Чупина.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj