Град Сарајево иницијатор заштите сарајевског ћевапа

Град Сарајево иницијатор заштите сарајевског ћевапа
  • 01 Jul, 2022

Сарајевски ћевапи су према Свјетском атласу хране "Д ТејстАтлас (Тхе ТастеАтлас)" заузели високо 10 мјесто на ранглисти свјетских 100 најпрепознатљивијих националних и регионалних традиционалних јела и сврстани су у топ 5 јела са високим потенцијалом за заштиту.

Заштита и брендирање сарајевског ћевапа као аутохтоног домаћег производа била је у фокусу састанка којег је данас градоначелница Бењамина Карић одржала са власницима познатих сарајевских ћевабџиница.

„Очување традиције аутентичног сарајевског ћевапа за све нас треба да буде од изузетног значаја. Иницирала сам овај сусрет јер сматрам да је крајње вријеме да се бескомпромисно активирамо како би сачували и заштитили својеврсног амбасадора нашег града и земље. До сада у том правцу нико није дјеловао. Данас смо направили мали, али изузетно важан корак“, казала је Карић.

Градоначелница је истакла да регистрације трају годинама, али све је то вриједно труда.

Актуелна градска администрација ће, поручила је Карић, наставити са подршком  на  заштити и промоцији најпознатијег сарајевског бренда - ћевапа, са циљем јачања наше гастрономске и туристичке понуде.

Учесници данашњег састанка сложили су се да имамо све предуслове да покренемо процес који води регистрацији за добивање заштићене ознаке географског поријекла на нивоу БиХ и Европске уније.

Сљедећи корак је формирање удружења ћевабџија које једино може покренути поступак заштите, при чему ће Град Сарајево пружити сву потребну помоћ.

Сарајевске ћевабџије захвалиле су Граду Сарајеву и градоначелници Карић на покренутој иницијативи и подршци.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj