Вијећница: Обиљежавање Дана бијелих трака

Вијећница: Обиљежавање Дана бијелих трака

Вечерас је у организацији Града Сарајева, Информативног Центра, Јавног предузећа Сарајево и Ј.У. МЕС-а, у Вијећници обиљежен Дан бијелих трака - сјећање на све цивилне жртве злочина против човјечности у Приједору и околини.

Уприличено је више умјетничких садржаја, посебно припремљених и продуцираних за овај догађај, те обраћања домаћина, градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, Нихада Крешевљаковића, директора Ј.У. МЕС и аутора документарног филма “Снага духа”, те Велије Хасанбеговића, аутора фотографске изложбе “Приједорске сјене”.

“Данас се Приједор и свијет присјећају 3.176 убијених, међу којима и 102 дјеце, од којих је најмлађа жртва Велид Софтић који је имао само три мјесеца кад је убијен. Имена и презимена морају бити трајно уклесана на споменику у Приједору који годинама чека на изградњу. Све док се не изгради, Вијећницу ћемо сваке године исписивати именима убијене дјеце. Да се никада не понови и не заборави”, поручила је Карић.

Наиме, сви посјетиоци ће имати прилику да се кроз двије књиге, двије фотографске изложбе, те документарни филм,  упознају са овим важним историјским  моментима.

У питању је књига ауторице Адмире Фазлић “Човјек и фотографија – човјек иза жице логора Трнопоље”, потресно свједочанство Фикрета Алића, заточеника логора Трнопоље.

Кроз ову причу, испричана је и прича десетина хиљада других недужних људи који су прошли кроз различите логоре, а од којих су многи убијени.

Друга књига је драмски текст бх. писца Златка Топчића “Траке”, а чија екранизација се очекује у годинама пред нама.

“Између страхова и наде” белгијског фотографа Фабрицеа Деконинка (Деконинцка) и “Приједорске сјене” бх. фотографа, Велије Хасанбеговића су изложбе, такође, отворене у Вијећници у оквиру овог програма.

“Снага духа” назив је документарног филма који је премијерно приказан у Вијећници, а у којем упознајемо прошлост, садашњост и будућност Козарца.

То је прича о стравичном страдању, али и повратку храбрих људи који су из љубави и ината обновили свој, у потпуности уништени, град.

“Снага духа” су свједочанства Козарчана и Козарчанки: осамдесетогодишње оптимистичне госпође Зумре Мујкановић, Сеиде Карабашић, активистице и предсједнице Удружења Приједорчанки “Извор”, Фикрета Алића, бившег логораша и вриједног човјека, Ервина Блажевића, једног од оснивача удружења грађана “Оптимисти”, уредника локалног медијског портала и ватрогасца, те Суаде Хоџић, супруге убијеног свјетског шампиона у бодибилдингу (бодyбуилдингу) Фикрета Хоџића.

Аутор филма, Нихад Крешевљаковић, истиче да су овај филм, али и цјелокупни програм... “Наш промијењени, нормалнији и људскији однос према жртвама и повратницима, један је од начина да ова земља у своје темеље врати истину и правду, неопходан садржај сваког друштва на путу према смисленијој будућности.”

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj