Самир Авдић у Вијећници угостио делегацију Уједињених нација

Самир Авдић у Вијећници угостио делегацију Уједињених нација
  • 21 Sep, 2023

Чланови делегације Уједињених нација са сједиштем у Њу Јорку (Неw Yорку), састали су се са замјеником градоначелнице Самиром Авдићем.

Разговарали су о историјату, мандату, реализованим активностима и будућим пројектима Информативног центра Сарајево који је успостављен Меморандумом о разумијевању између Града Сарајева и Међународног кривичног суда за бившу Југославију у новембру 2016. године.

"Успостава информативних центара као што је овај у Сарајеву је јако битна јер су то документациони центри који обезбјеђују приступ дигиталним базама података Међународног кривичног суда за бившу Југославију, те представљају платформу за низ образовних, научно-истраживачких и сличних активности у вези са богатим наслијеђем и заоставштином Хашког трибунала", истакао је Авдић.

МКСЈ је био први суд за ратне злочине основан од стране Уједињених нација и први суд за ратне злочине који је основан након трибунала у Нирнбергу (Нüрнбергу) и Токију.

Пракса и правно наслијеђе Трибунала је наслијеђе свијета, а његов рад и постигнућа потакли су стварање других међународних кривичних судова, укључујући Специјални суд за Сијера Леоне и Изванредна вијећа у судовима Камбоџе.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj