Град Сарајево: Настављене активности на заштити сарајевског ћевапа

Град Сарајево: Настављене активности на заштити сарајевског ћевапа
  • 20 Nov, 2023

Заштита и брендирање сарајевског ћевапа као аутохтоног домаћег производа било је у фокусу састанка којег је данас градоначелница Сарајева Бењамина Карић одржала са директором Агенције за безбједност хране БиХ, Џемилом Хајрићем.

„Јако сам задовољна до сада предузетим активностима које смо за нашег мандата покренули. Град је учинио и више што се од њега очекивало. Раније нико није дјеловао у том правцу“, истакла је Карић.

Подсјетила је да је на иницијативу и уз свесрдну подршку Града по први пут и званично формирано Удружење ћевабџија које једино може покренути поступак заштите.

У овом тренутку финализирана је апликација према Агенцији за безбједност хране БиХ која треба да изда цертификат о заштићеном сарајевском ћевапу у БиХ. Сљедећи корак су активности које воде заштити на нивоу Европске уније.

„Ријеч је о веома сложеном процесу којег смо довели до краја. Ћевап је је један од најпознатијих сарајевских брендова. На овај начин штитимо његову посебност, а и јачамо богату гастрономску и туристичку понуду нашег Сарајева“, казала је градоначелница Карић.

Данашњем пријему је присуствовао и координатор за заштиту сарајевских ћевапа, Емир Ђедовић.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj