Башчаршија

Башчаршија

Башчаршија је стара сарајевска чаршија, те историјски и културни центар града. Башчаршија је изграђена у 15. вијеку кад је Иса-бег Исхаковић основао цијели град.

Ријеч Башчаршија потјече од ријечи "баш", која значи "главна" на турском, тако да Башчаршија значи "главна чаршија".

Због великог пожара у 19. вијеку , данашња Башчаршија је двоструко мања него што је некад била. Башчаршија се налази на сјеверној обали ријеке Миљацке, у општини Стари Град Сарајево.

На Башчаршији се налази неколико важних историјских објеката попут Гази Хусреф-бегове џамије и сахат-куле.  Данас је Башчаршија главна туристичка атракција града Сарајева. Прије доласка Османлија највеће насеље на Сарајевском пољу је био сеоски трг Торник, који се налазио на раскршћу путева гдје је данас Али-пашина џамија.

Башчаршија је настала године 1462. када је Иса-бег Исхаковић изградио хан, а поред њега бројне дућане. У то доба већина становника Сарајева је живјела у околини Цареве џамије. Зато је Иса-бег Исхаковић изградио мост преко Миљацке и тако повезао главно сарајевско насеље и нови привредни центар града, Башчаршију.

Чувену Башчаршијску џамију је изградио Хавеџа Дурак 1528. године.

Са ослобођењем Сарајева 1945. године, нови градски народни одбор је донио одлуку да се Башчаршија постепено руши, сматрајући да стари трговачки центар нема улогу у модерном граду.

Међутим, Башчаршија је успјела преживјети и већ седамдесетих година је попримила модерни стандард.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj