Гази Хусрев-бегов безистан

Гази Хусрев-бегов безистан

Протеже се дуж Гази Хусреф-бегове улице у дужини од 109 м, гдје се лицем ове зграде ниже дућан за дућаном. Из ове улице у унутрашњост Безистана воде два велика, сводовима наткривена, улаза те по један из улице Ферхадије и Бранилаца Сарајева. Безистан је веома масивна камена грађевина базиликалног типа код које је средишњи дио унутрашњег простора наткривен издуженим бачвастим сводом.

Дуж централног простора се, са обје стране, ниже укупно 70 дућана, смјештених у бачвасто засвођене просторије, окомито оријентисане у односу на централни ходник. Оскудно дневно свјетло у централни простор долази са прозора који су смјештени у низ лунета испод самог свода, те унутрашњост мора да буде константно освјетљена електричном расвјетом пројектованом тако да простор свода равномјерно, попут звјездица, попуњавају мала расвјетна тијела.

Средишњи засвођени простор на западној страни грађевине некада је служио као веза са авлијом Гази Хусреф-беговог Ташли хана, који је био саставни дио овог трговачког комплекса.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj