Плакета Града Сарајева за 2014. годину

Плакета Града Сарајева за 2014. годину

Хусеин Хасани-чика Мишо (постхумно)

Почетком ове године заувијек нас је напустио Хусеин Хасани, познатији међу Сарајлијама као чика Мишо. Његовим одласком град ће бити празнији. Неће га бити тамо гдје смо знали да ћемо га сигурно наћи, на његовом радном мјесту у Титовој, гдје је долазио свакодневно, чак и у ратна времена.

Чика Мишо, као једини и најпознатији улични чистач ципела, био је неизбрисива слика Сарајева. Више од седам деценија живио је у Сарајеву – граду љубави, коју су му поклањали како рођени овдје тако и они који су се случајно нашли у овом граду. Чика Мишо је постао симбол овога града. Права сарајевска раја! Знао је рећи да познаје и министре и обичне раднике, сви они дођу да, уз чишћење ципела, и мало поразговарају.

Чика Мишо је био својеврстан градоначелник Сарајлија, јер је зарађујући за живот поштеним радом и својом ведрином и лијепом ријечју, стекао наклоност и поштовање својих суграђана.

Имали смо привилегију да у нашем граду живи такав човјек: пун невјероватне енергије и животне радозналости, топле људскости и истинског заљубљеника у овај град.

Награду је преузео чика Мишин син, Рамиз Пашић, који је казао: „Неколико мјесеци прије смрти онако болестан, отац ми је говорио: Сине, грехота је да мјесто остане пусто. Сине, мораш имати осмијех, јер ће те једино тако народ завољети. Желим захвалити што га Град Сарајево и грађани нису заборавили“.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj