Плакета Града Сарајева за 2015. годину

Плакета Града Сарајева за 2015. годину

Мустафа Хајрулаховић-Талијан, постхумно

Грађани Сарајева су дубоко свјесни да је дјело Мустафе Хајрулаховића-Талијана које је учинио за град Сарајево огромно, прије свега у припреми, организацији и одбрани града Сарајева. Њему , који је био симбол и оличење патриоте, борца и браниоца Сарајева, Град Сарајево и његови грађани додјељују признање „Плакета Града Сарајева“, постхумно.

Мустафа Хајрулаховић-Талијан рођен је у Бања Луци 1957. године. Након успјешно завршене Морнаричко-војне академије, напредовао је до чина командира поморског дивизиона, затим се усавршавао у Италији те постао капетан корвете.

Године 1991. напушта службу у Сплиту, напушта ЈНА, и прикључује се Патриотској лиги БиХ, у којој ће остати као члан главног штаба и као један од помоћника команданта. Својом харизмом привлачио је патриоте и браниоце Сарајева за себе као магнет. Окупљао је појединце, исте укрупњавао у групе, одјељења, чете и бригаде. Он је тај који је формирао регионални штаб ТО Сарајева, а затим постаје командант Првог корпуса Армије РБиХ, на мјесту са којег ће до краја бранити Сарајево.

Чин бригадног генерала добио је 1993. године у првој групи додјеле генералских чинова у Армији РБиХ. Посљедњу функцију начелника обавјештајне управе у Војсци Федерације БИХ обављао је све до смрти 1998. године.

Мустафа Хајрулаховић-Талијан је више пута награђиван, а најважније признање је добио од стране предсједника Предсједништва БиХ “Орден златног грба са  мачевима“ за допринос одбрани Сарајева и БиХ.

Удружење „Сарајево такси“

Удружење таxи возача „Сарајево такси“ основано је 1946. године. Чланови Удружења радо су се одазивали на хуманитарне акције, пружали помоћ суграђанима и организацијама увијек када је било потребно.

То се посебно односи на учешће у рату 1992. -1995., у којем су погинула 144 возача, много их је остало инвалидима, док се један број чланова окитио највишим ратним признањима Златни љиљан.

На самом почетку рата Удружење је ставило свој диспечерски центар на располагање територијалној одбрани, а тај центар ће постати штаб везе Армије Р БиХ. Организатори су прве двије народне кухиње, обезбиједили су гориво за рад агрегата за бебе и породиље, болесним су на адресе довозили лијекове.

Приликом реинтеграције сарајевских општина 1996. године, чланови Сарајево таксија су први улазили са полицијом и бесплатно враћали грађане пријератним домовима. Велики број Сарајлија је преживио тешка рањавања захваљујући мисији сарајевских таксиста који су их у рекордном року пребацивали до болница.

За сјећање на њихова дјела данас значајни објекти и неке улице носе њихова имена: Дино Магода, Узеир Сарач. Данас , међу бројним хуманитарним активностима удружење “Сарајево такси” помаже Дому за дјецу без родитељског старања Бјелаве.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj