Плакета Града Сарајева за 2019. годину

Плакета Града Сарајева за 2019. годину

Садета Дервишевић, медицинска сестра Добрињске ратне болнице

За вријеме агресије на Босну и Херцеговину, Сатка је дала изузетан допринос у збрињавању повријеђених и обољелих припадника Оружаних снага РБИХ и цивила.

За изванредне резултате у обављању послова медицинске сестре, за пружање несебичне помоћи грађанима, посебно дјеци, те за изузетну храброст и професионализам у току рата и даље, добила је значајна друштвена признања и награде, међу којима је највеће свјетско признање за медицинске сестре МЕДАЉА Florens Nightingale од медицинских сестара свијета.

Иво Штандекер (постхумно), словенски новинар, преводилац и ратни дописник

Ivo Štandeker.jpg - Plaketa Grada Sarajeva za 2019. godinu

Написао је најбоље текстове о историји стрипа и најосјећајније ратне репортаже. Волио је људе, животиње и градове. И мрзио је кад их је неко уништавао. Те ријечи је написао у својој задњој репортажи из Сарајева те ратне 1992. године , коју је као звучну снимку послао у редакцију преко радио-аматера. Био је весео човјек, чак у тешким ситуацијама успио је пронаћи мало хумора. У његовом задњем тексту хумора више није било: написао је да му се репортажа распада док је пише, јер је био очајан над ситуацијом у Сарајеву тог јуна 1992. године. Сљедећи дан је отишао са војницима на Добрињу и није се вратио.

Зашто је тридесетогодишњи Словенац из Песнице крај Шентиља поред Марибора отишао тамо гдје тада нико није могао? Зато јер је желио да свијет сазна како људи трпе и испаштају на Добрињи, у Сарајеву, у Босни и Херцеговини. Зато да би се сви тргнули и учинили нешто да се то убијање заустави. Био је велик човјек који је у тешким временима обављао један частан и племенит задатак,  а то је преношење истине о страдањима једног града и његових грађана.

Мухамед Бикић, спортски новинар

Muhamed Bikić.jpg - Plaketa Grada Sarajeva za 2019. godinu

Аутор је документарног филма „Кели“ који говори о некадашњем фудбалеру Сарајева и репрезентативцу Желимиру Видовићу Келију.

Аутор је књига „Хаџијско дрво“, „По(р)ука“ и Sportskivremeplov.ba. Дугогодишњи је спортски новинар у писаним и електронским медијима, гдје првенствено промовише бх. спорт и бх. спортисте у земљи и иностранству. За свој дугогодишњи новинарски и публицистички рад добитник је низа награда, признања, захвалница (Олимпијског комитета БиХ, Спортског савеза БиХ и клубова)...

Проф. др. Јасмин Џиндо (постхумно)

Jasmin Džindo.jpg - Plaketa Grada Sarajeva za 2019. godinu

Својим академским дјеловањем проф. Џиндо је пружио значајан допринос обнови и развоју Универзитета у Сарајеву. Био је истакнути члан колектива Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву и академске заједнице. Обављао је функцију предсједника Одсјека за романистику, шефа катедре за италијански језик и књижевност, те продекана за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу Филозофског факултета. Обављао је функцију допредсједника Скупштине Филозофског друштва Теориа и допредсједника Друштва. Био је члан Предсједништва Сарајевског академског лингвистичког круга.

Аутор је пет књига и бројних чланака и студија. Његови радови су објављивани не само у домаћим, већ и у иностраним еминентним часописима. Био је један од најважнијих и најугледнијих босанскохерцеговачких италијаниста. Својим дјеловањем дао је велики допринос промоцији Сарајева као европског научног и културног центра и оставио неизбрисив траг у развоју академске заједнице Универзитета у Сарајеву.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj