Бранко Црвенковски добитник признања „Почасни грађанин Града Сарајева"

Бранко Црвенковски добитник признања „Почасни грађанин Града Сарајева"
  • 30 Jan, 2020

Одлуку да се бивши предсједник Републике Сјеверне Македоније, Бранко Црвенковски прогласи “Почасним грађанином Града Сарајева”, Градско вијеће је одобрило на приједлог градских вијећника др. Игора Гаврића, Нуке Гребовића, Мире Лазовића и Едине Габеле.

„У току обављања дужности премијера и предсједника Републике Сјеверне Македоније, Црвенковски је посебну пажњу посвећивао јачању пријатељства и свестране сарадње са Босном и Херцеговином па је у тим улогама више пута био у официјелним посјетама Сарајеву, а такође је више пута био и домаћин предсједницима Савјет министара и члановима Предсједништва Босне и Херцеговине у Скопљу. Током свих ових сусрета грађено је међусобно пријатељство и потписано низ билатералних договора и споразума којима је стваран правни оквир за међусобну сарадњу на свим пољима. Као резултат међусобног повјерења и уважавања, војници македонске Армије су учествовали у мировној мисији АЛТЕА. 

Бранко Црвенковски је 2007. године добитник награде за напредак у европским интеграцијама за 2006. годину од стране Босне и Херцеговине, издање Вечерњег листа.  У јуну 2013. године, доноси одлуку да се повуче са лидерске позиције у СДСМ-у и јавног политичког живота, али све до данашњег дана одржава пријатељске везе са Босном и Херцеговином, посјетама и учешћима на разним форумима и конференцијама у Сарајеву и другим градовима широм Босне и Херцеговине“, наведено је у образложењу.

Бранко Црвенковски рођен је 12. октобра 1962. године у Сарајеву. Са породицом сели у Скопље 1965. године, гдје завршава основну и средњу математичку Гимназију као првијенац генерације.  1980 . године уписује Електротехнички факултет у Скопљу, Одјел за информатичку технологију и информатику, који завршава 1985. године.  На првом Конгресу реформиране политичке странке Социјалдемократског Савеза Македоније (СДСМ) 1991. године, Бранко Црвенковски је изабран за предсједника странке на којој ће функцији остати све до маја 2004. године када ће бити изабран за предсједника Републике Сјеверне Македоније. Са 29. година био је најмлађи премијер у Европи када је септембра 1992. године изабран за предсједника Владе Републике Македоније. Био је први македонски политичар који је промовисао идеју о мултиетничкој коалицији са највећом партијом етничких Албанаца, гађана Републике Македоније сагласно изборним резултатима. 1994. године Бранко Црвенковски је поново изабран за премијера Републике Македоније и ту ће функцију обављати све до 1998. године.

У том периоду Република Македонија је успјела сачувати мир, међуетничку толеранцију и суживот и успјела је поставити темеље једног грађанског друштва, успјела постати чланицом УН-а, ОСЦЕ-а као и Европског савјета. Током свог предсједничког мандата од 2004. до 2009. године, Црвенковски се посветио очувању стабилности државе, јачајући њене позиције на међународном плану и напретку у процесу Евроатлантских интеграција.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj