Бијела табија једна од најзначајнијих туристичких атракција Сарајева

Бијела табија једна од најзначајнијих туристичких атракција Сарајева
  • 14 Jul, 2020

Бијела табија један од најимпозантнијих објеката градитељског наслијеђа Сарајева поново је у реду најатрактивнијих туристичких атракција града.

Захваљујући Граду Сарајеву који је у сарадњи са Федералним заводом за заштиту споменика, те осталим релевантним институцијама завршио пројекат санације, обнове дијела камених зидова унутар комплекса и конзервације - грађанима и посјетиоцима Сарајева пружена је прилика да се и сами увјере у значај ове тврђаве.

Управо у обновљеном спектакуларном амбијенту Бијеле табије ове године је и одржан Бајрамски концерт.

Доминантан положај Бијеле табије која је на источној висинској коти сарајевске котлине у односу на изглед градске језгре, оставља специфичан печат људског стваралаштва. Интересантан је податак да је име добила по бијелом кречњаку од којег је и саграђена.

О времену настанка Бијеле табије до данас су изречена различита мишљења. Према једном, објекат је настао око 1550. године (мишљење је засновано на подацима које даје путописац Катарино Зено), а порушена је у вријеме изградње Вратничког града и на њеном мјесту је изграђена нова утврда, коју данас препознајемо по полигоналном облику.

Према другом мишљењу, на мјесту Бијеле табије се још у средњем вијеку налазила тврђава, која није била већа од уобичајеног типа средњовјековне одбрамбене утврде која штити отворено насеље (подграђе) у њеној близини, наводи се на страници Кантоналног завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Сарајева.

Археолошка истраживања показала су како је најстарији дио тврђаве саграђен још у средњем вијеку, крајем 14. или почетком 15. вијека, те да је тврђава дограђивана у вријеме османске, а потом и аустро-угарске владавине.

Кула је била од великог значаја за одбрану града приликом напада аустријског принца Еугена Савојског у 17. вијеку , те аустроугарске војске 1878. године.

Успјешну реконструкцију изгледа средњовјековне тврђаве на мјесту Бијеле табије урадио је Алија Бејтић, на основу података које дају извори из 17. вијека. Врсни познавалац историје шехера и његових симбола, архитекта Муфид Гарибија казао је како о значају Бијеле табије довољно говори и чињеница да је управо она била прва локација на којој су, након потписивања Дејтонског мировног споразума, снаге УН-а формирале своје војно утврђење и подигле заставе.

Бијела табија је данас Национални споменик Босне и Херцеговине, а због невјероватног погледа који се са ове локације пружа једна је од најпосјећенијих.

Унутар ограђених зидина ове утврде можете ући сваким даном у термину од 10 до 19 часова.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj