Завирите у Сијавус-пашину даиру: Обриси насеља из 16. вијека постоје и данас

Завирите у Сијавус-пашину даиру: Обриси насеља из 16. вијека постоје и данас
  • 04 Aug, 2020

Религиоскоп Historijskog muzeja BiH вас води на путовање у прошлост.

Завиримо скупа у Сијавус-пашину даиру, насеље које је истоимени паша изградио за Јевреје Сарајева у другој половини 16. вијека. Обриси тог насеља, које се називало још Велика авлија и Ил Кортижо – мали хан, и данас постоје. Сачињено од приземница, двокатница  и трокатница, са четрдесетак не баш удобних и пространих соба, насеље је било дом многобројним сиромашним сефардским породицама. Они богатији, насељавали су сарајевске махале.

Није представљало принудно боравиште Јевреја или изолацију у смислу гета, какве су постојале у западноевропским земљама, већ облик добровољног колективног становања.

Велика авлија била је отворено насеље, чија се врата никада нису закључавала. Центар њеног живота било је двориште, у којем су дјеца са лакоћом играла на језику средњовјековне Шпаније.

До краја 16. вијека на западном дијелу дворишта, изграђена је и прва синагога у БиХ, званичног имена Ил кал Гранди, познатија као Стари храм. Саграђена је по узору на онај који су Јевреји сефарди имали у родној Шпанији, у Толеду. Како га нису могили понијети са собом приликом прогона, одлучили су саградити исти, у Великој авлији у Сарајеву.

Данас се у Старом храму налази Muzej Jevreja BiH који свједочи о богатом религиозном и културном животу, али и страдању Јевреја.

Препоручујемо да га посјетите. Поред свих експоната који дочаравају ова времена, уз мало маште, затворених очију, можда успијете чути грају дјеце и шапате молитви, који су чинили свакодневницу овог јединственог насеља, наводи се у саопштењу Историјског музеја БиХ.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj